12 Ağustos 2015 Çarşamba

Koşu Kayıt Uygulamaları ve Strava




Uzun bir ara verdik, şimdi tekrar bir yazı ile karşınıza çıkalım. Bu yazıda sizlere biraz koşu kayıt uygulamalarından ziyade Strava'dan bahsedeceğim. Çok uzmanı olduğum söylenemez lakin endomondo, runtastic ve strava'yı kullanmış, halen de starva kullanan bir koşucu olarak bu uygulamanın artılarını eksilerini kalemim döndüğünce anlatacağım. Hedef kitlem hiç strava ile tanışmamış olanlar. Dolayısıyla Strava kullananların zaten Strava'yı tercih sebebi olan ve bildikleri özellikler bunlar, belirteyim.

Çeşitli facebook koşu gruplarında insanlar koşularını bu uygulamaların paylaşım linkleri ile paylaşıyorlar, haliyle bu paylaşımların altında koşucunun koşu performansını konuşuyoruz, ancak uygulamaların artı ve eksilerini konuşmaya fırsat kalmıyor. O sebeple bu yazıyı yazmaya karar verdim. Beni bu uygulama ile tanıştıran Kaan Bal ve Tufan Çapar'a burda teşekkürlerimi ileterek uygulamanın nasıl faydalı ve başarılı bulduğumu kısa yoldan belirtmiş olayım. "Hepsi aynı işi yapmıyor mu abi, gps takip, pace, yükselti, mesafe tamam işte, hepsi bunu yapıyor" dediğinizi duyar gibiyim, zira ben de böyle dedim uzunca bir süre. Ancak hiç kazın ayağı öyle değil.

Segment

Strava'nın en önemli artısı ve diğer uygulamalardan farkı, koştuğunuz parkurlarda diğer koşan insanların derecelerini görebilmeniz. O kişinin takip listesinde olun veya olmayın. Örnek vereyim, mesela bir parkurda koşuyorsunuz, 5 km'lik bir koşu yolu olsun bu. Strava'ya girdiniz, bir başka koşucu bu yolu segmentlere eklediyse, o parkurda koşmuş tüm strava kullanıcılarını hızlarına göre sıralıyor Strava. Sizi de derecenize göre bu listeye otomatik yerleştiriyor. Böylece hem kendi durumunuzu görüyorsunuz, hem de başka konşucuların, sizin koştuğunuz bölgede koşan diğer koşucuların durumunu görebiliyorsunuz. Bu da haliyle size ekstra bir motivasyon sağlıyor hem koşmak için hem de koşarken o listenin tepesine çıkabilmek için...




Diyelim ki bir yerde koştunuz, çok güzel bir koşu parkuru olduğunu düşünüyorsunuz ve Strava'da o parkurun segmenti açılmamış. Koşunuzu bitirdikten sonra create segment adımından parkur içinde koşunuzun istediğiniz bölümünden segment yaratabiliyorsunuz. Sizden sonra o parkurda koşanlar bu listeye ekleniyor derecelerine göre. Bunun ne faydası var diye düşünebilirsiniz, hemen anlatayım. Tatile gittiniz, bulunduğunuz bölge hakkında bilginiz yok, açıyorsunuz Strava'yı, haritadan segmentlere bakıyorsunuz, çevrenizde bulunan tüm popüler koşu parkurlarını görüyorsunuz. Böylece rota, parkur, bölge aramanıza gerek kalmıyor, segmentin başlangıcına gidip başlıyorsunuz koşmaya. Ne büyük kolaylık değil mi? Bu arada tatil bölgelerinde bulunan tüm segmentleri yabancı koşucuların açtığını ve çoğu segmentin silme yabancılardan oluştuğunu da belirteyim. Bizim tatil anlayışımız yatmak, adamların anlayışı spor da yapmak.




Kısaca segment takibi inanılmaz bir motivasyon kaynağı ve aynı zamanda diğer koşucular hakkında bilgi sahibi olma mecrası desek yeridir Strava için.

Bununla bitiyor mu, bitmiyor elbet, Challenge'lar, yani online yarışlar var sürekli. İster yükseklik kazanımı yarışmasına dahil olabilirsiniz ister 10k, yarı maraton, maraton yarışlarına girebilirsiniz. Hiçbiri olmadı aylık koşu mesafesi yarışlarına dahil olursunuz. Bu da bir motivasyon kaynağı, dünyada Strava kullanan kullanıcılar arasındaki yerinizi görür, sizden iyilerin derecelerini izleyebilir, bu insanları takibe alabilirsiniz. Aynı zamanda da sosyal paylaşım ağlarına hem bu yarışları hem de koşularınızı aktarabilirsiniz. Tabi koşularınızın altında facebook beğenisi gibi takipçilerinizden beğeni (kudos) alıp, yorumlarını okuyabilirsiniz. Bu anlamda bir facebook, twitter gibi de düşünülebilir, takipçileriniz, takip ettiklerinizle sürekli bir etkileşim içinde olursunuz.

Velhasıl, Strava koşu takip uygulamaları içinde hem donanımı, hem kullanım oranı, hem koşunuzun sınıflandırılması bakımından diğer uygulamaların hepsinden önde. Eğer "benim pace süremi mesafemi ölçsün, fazlasını benim ilgimi çekmiyor" diyenlerdenseniz her uygulama işinizi görür, ama beni motive edecek bir uygulama arıyorum derseniz adresiniz belli: Strava...

Eksi yanı nedir hemen onu da söyleyeyim, türkçe değil uygulama. Ama hiç zor değil, kısa sürede kavramları öğreniyorsunuz, iki kullanımdan sonra dil sorunu da kalmıyor. Bu arada işi biraz daha profesyonelleştirip gps'li saat aldıysanız, Garmin, Suunto, Tomtom, Timex, Fitbit, Microsoft band, Soleus gibi gps'li sporcu saatleri ve takip cihazlarından tek tuşla performansınızı Strava'ya aktarabiliyorsunuz...Uygulamanın adresi şu: www.strava.com, eğer takip etmek isterseniz benim adresim de şu: https://www.strava.com/athletes/9251485 Hadi bir deneyin derim, pişman olmayacaksınız...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder